ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ;


Καθώς το 2016 σιγά-σιγά μας αποχαιρετά, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την σχέση μας μέσα στην καινούργια χρονιά που μας έρχεται.


1) Ξεκίνα από τον εαυτό σου.
Αν θες να έχεις μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη σχέση με την σύντροφό σου, τότε καλό είναι να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Αυτό που εννοώ είναι ότι η σχέση σου δεν θα σε κάνει ευτυχισμένη, αν εσύ δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου. Κλισέ, ξέρω, αλλά τόσο αληθινό!
Η αυτοεκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση, καθώς τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να επιζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από την σύντροφό τους. Αυτή η συνεχής ανάγκη επιβεβαίωσης από κάποιον έξω από εσένα, μπορεί να καταλήξει αρκετά κουραστική και ψυχοφθόρα διαδικασία.
Εκτός από αυτό, όταν συνεχώς περιμένεις από την σύντροφό σου να σε κάνει να νιώσεις καλά, τότε καταλήγεις με μια μη ισορροπημένη σχέση. Το να είσαι ok με τον εαυτό σου δεν είναι κάτι απλό ούτε και εύκολο πολλές φορές, αλλά είναι αναγκαίο, αν θες να έχεις μια ευτυχισμένη σχέση.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου: Δοκίμασε ψυχοθεραπεία, βιβλία αυτο-βοήθειας, ομάδες ενδυνάμωσης, δοκίμασε καινούργιες συμπεριφορές, πάρε μικρά ρίσκα και κάνε ό,τι άλλο θεωρείς ότι θα μπορούσε να σε βοηθήσει έτσι ώστε να γίνεις ισότιμο μέλος στην σχέση σου.

2) Συγχώρεσε τα λάθη της.
Κανείς δεν είναι… τέλεια και όλες κάνουμε λάθη. Από το να πει κάτι πάνω στα νεύρα της που δεν το εννοεί, να ξεχάσει μια γιορτή ή μια επέτειο και άλλα πολλά. Αν δεν κάνουμε λάθη, δεν μαθαίνουμε και δεν εξελισσόμαστε. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια το συνειδητοποιούν αυτό και αφήνουν τα μικροπράγματα να περνάνε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι επιτρέπεις επαναλαμβανόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές σε οποιοδήποτε πλαίσιο (λεκτικό, συναισθηματικό και φυσικά σωματικό).

3) Ανάλαβε το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί.
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν και αυτά τσακωμούς, αλλά με την διαφορά ότι συνειδητοποιούν πως δεν τσακώνονται η μία με την άλλη, αλλά τσακώνονται για ένα θέμα που έχει μπει ανάμεσά τους. Μην προσπαθείς να αποδείξεις συνέχεια ότι έχεις δίκιο και μην εξαπολύεις αμέτρητες κατηγορίες και επικρίσεις προς την σύντροφό σου. Ρίξε μια καλή ματιά μέσα σου και προσπάθησε να παραδεχτείς τα λάθη σου, ανάλαβε την ευθύνη που σου αναλογεί στην κατάσταση και βρες τρόπους για να την βελτιώσεις.

4) Και μαζί και χώρια.
Όσο σημαντικό είναι να περνάς χρόνο μαζί με την σύντροφό σου, κάνοντας πράγματα ή δραστηριότητες που απολαμβάνετε από κοινού, εξίσου σημαντικό είναι να βρίσκεις χρόνο να περνάς με τον εαυτό σου. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο να μετατραπεί η σχέση σου σε μια συγχωνευτική «φυλακή» (για περισσότερα σε σχέση με τις συγχωνευτικές σχέσεις δες παλαιότερο άρθρο εδώ:  https://lesbian.gr/5285/sigchoneftikes-schesis-aka-the-lesbian-urge-to-merge/ ), καλό θα ήταν να επενδύσεις χρόνο σε δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν και δεν περιλαμβάνουν την συμμετοχή της συντρόφου σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι την απορρίπτεις ή την αποφεύγεις ή την αποκλείεις από κομμάτια της ζωής σου. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ενδυναμώνεις τον εαυτό σου, αποκτάς νέες δεξιότητες, εξελίσσεσαι ως άνθρωπος και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεις και την ποιότητα της σχέσης σου.

5) Να είσαι ευγνώμων.
Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσει με συνειδητότητα στο εδώ και τώρα. Προσπάθησε να αποφύγεις το multi-tasking και να είσαι παρούσα και συνειδητή σε ό,τι κάνεις κάθε στιγμή. Μην αφήνεις τις στιγμές να χάνονται χωρίς να είσαι εκεί να τις βιώσεις, επειδή το μυαλό σου μπορεί να τρέχει είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Δείξε την εκτίμηση και την αγάπη σου προς την σύντροφό σου με διάφορες κινήσεις: μικρές εκπλήξεις που σπάνε την ρουτίνα της καθημερινότητας, πιο πολλές αγκαλιές, πιο πολλή τρυφερότητα, πιο πολλή χαρά και γέλιο. Μην παίρνεις την σχέση σου ως δεδομένη. Μπορεί να νομίζεις ότι «έχεις δέσει τον γάιδαρό σου», αλλά αν δεν τον ταΐζεις, τι θα απογίνει;

Δημοσιεύτηκε εδώ: https://lesbian.gr/9410/pos-mporo-na-veltioso-tin-schesi-mou/